+36 20 595-0508 csaladi.kor@maltai.hu

MŰKÖDÉSÜNK

PROJEKTRŐL

“A Máltai kereszt a világ négy tája felé szétsugárzó szeretet szimbóluma,és aki a mezén viseli ezt a keresztet, annak fontos, hogy ezt a szellemiséget magáénak érezze.”

(Kozma Imre atya)

A Családi Kör működése

 .

A Családi Kör
A Családi Kör egy testi– lelki– szellemi egészségmegőrző és kompetencianövelő programsorozat. A Családi Kör 2012. szeptember 11-én nyitotta meg kapuit a Szigethy A. u. 109. sz. alatt Győr Város kisgyermekes családjai számára.
A programok további színesítését azzal tudjuk elérni, hogy európai uniós és hazai pályázatokon indulunk, s a sikeres pályázással bevont pénzügyi forrásokból eszközöket és programokat finanszírozunk. Nagy hálával gondolunk minden támogatónkra, akik pénz- vagy tárgybeli hozzájárulásukkal biztosítják a Családi Kör működését a pályázatokkal nem fedett időszakokban is.
A generációk találkozásának kedvelt helyszíne a Családi Kör centrum, a legfiatalabb korosztálytól a legidősebbekig szívesen látogatják a programokat. Az idősebb korosztály köré-ben sikeresek a nyaktorna foglalkozások, szívesen vezetnek tanácsadásokat (pl. álláskeresési, kötődő nevelés, csecsemőtáplálás), és klubfoglalkozásokat (önkéntes, főzőcske, sport, mese, kreatív, egészségmegőrző) valamint a gyermekfelügyeletben is szerepet vállalnak. Az Idegennyelv Klubot több generáció is látogatja. A Védőháló projekt elnyerésével célcsoportunkká váltak továbbá a fiatalok, akiknek a programokat a Centrumon kívüli helyszíneken, középiskolákban, gimnáziumokban illetve a Széchenyi Egyetem Szociális Tanszékén valósítottuk meg férfi-női kommunikáció, konfliktuskezelés témákban, és megismertettük velük a Szociopoly érzékenyítő társasjátékot. A kisgyermekes édesanyák támogatása mellett helyet kaptak kompetencia-növelő rendezvényeink is a család minden életkorú tagja számára (Családi Szabadegyetemek, Csecsemő- és gyermekújraélesztés, elsősegélynyújtási ismeretek foglalkozások és Életstratégia-váltás csoportos foglalkozások).

A Szeretetszolgálat támogató ereje abban is megnyilvánul, hogy a programok legnagyobb része ingyenes, így a megélhetés szempontjából legnehezebb helyzetben lévők is igénybe tudják venni szolgálatunkat.

A Védőháló projekt időtartama alatt, a Centrum fizikai elhelyezkedése, a lakótelepi környezet lehetőséget teremtett arra, hogy lakókörnyezetükhöz közel értelmes és értékes foglalkozásokkal, éltető közösségben töltsék a mindennapjaikat az újonnan létrejött családok és az idősek is. A Centrum bejáratánál nagy parkoló állt rendelkezésre az udvarban, ahol a messzebbről érkezők is biztonságban hagyhatták autóikat. Egyik különleges erőssége volt a Centrumnak, hogy a Győrben munkavégzés céljából letelepedő kisgyermekes családoknak megkönnyítettük a beilleszkedést a városba azáltal, hogy egy védett közösségi térben segítő, támogató emberi kapcsolatokra tudtak szert tenni, melyek könnyen barátságokká fejlődtek. A Centrumban felszabadult segítés, és -tanulás folyt.

Célunk az empowerment, azaz a szülőkben és az idősekben minden eszközzel erősíteni, hogy képesek életük minden szempontból kompetens rendezésére. Törekszünk arra, hogy az egyénben rejlő belső kapacitások, erőforrások „felszabaduljanak”, segítjük felszínre hozni azokat.

A Családi Kör elméleti alapja a korai fejlesztés fontosságának felismerésén nyugszik. A kötődő nevelés jelentőségének ismeretében célunk anya és gyermeke, valamint a családtagok közötti kapcsolatok elősegítése, megerősítése.

A Védőháló projekt időtartama alatt a programok kiscsoportokban valósultak meg, interaktív módon, a tanácsadás pedig személyre szabott, egyéni bánásmódot tett lehetővé és mindenkinek a saját problémái megoldásában voltunk képesek segítséget nyújtani.

A kisgyermekes anyukák számára felkészült önkéntesek közreműködésével gyermekfelügyele-tet biztosítottunk, így az anyukák igény esetén háborítatlanul igénybe tudták venni a szolgálatunkat. Számos program kifejezetten a szülő-gyermek kapcsolat elmélyítését segítette. A programvezetők és a tanácsadást biztosító szakemberek szakmailag felkészült, kompetens személyek voltak, akik révén biztosítható volt a minőségi, szakszerű támogatás

Órarend szerint dolgozunk, amelyet a weboldal mellett a hetente megjelenő hírlevélben és a facebook oldalunkon is közzéteszünk. A Családi Kör működését 2017. február 1-től 2020. január 31-ig a Család-, Esélyteremtő és Önkéntes Ház által elnyert Védőháló projekt finanszírozta az EFOP-1.2.1-15-2016-00517. projektszám alatt.

A nagyszabású projekt időtartama alatt hatalmas munkát végeztünk:
Kiscsoportos foglalkozás (max. 10 fő): 1.491 alkalom és 5.892 aláírás.
Csoportos foglalkozás (10 és 20 fő között): 211 alkalom és 3.424 aláírás.
Rendezvények (min. 20 fő): 14 alkalom és 438 aláírás.
Tanácsadás: 142 alkalom és 206 aláírás.

Mindösszesen a 36 hónap alatt:
1.858 alkalommal 9.960 aláírás született.

Büszkeséggel a szívünkben hirdetjük, hogy a három évről projektzáró kiadványt készítettünk, mely megtekinthető az alábbi linken:

Családi Kör projekt Zárókiadvány, 2020.

A Családi Kör célkitűzései

Rövid távú cél: A családdá válás időszakában felmerülő kérdésekre hatékony, gyors és szakmailag kompetens válaszokat adni a családoknak, családias közegben. Értelmes szabadidő eltöltési lehetőségek és feltöltődés, a napi rutin feladatokból való kiszakadásra lehetőség biztosítása.

Középtávú cél: A családok testi-lelki egészségének megőrzése, közösségek létrehozása, a különböző generációk közötti találkozási lehetőségek biztosításával a szemléletformálás, a tapasztalatok átörökítése

Hosszú távú cél: A Győr városában és annak környékén élő lakosság körében a gyermekvállalás támogatása, és az ehhez kapcsolódó közösségi értékek megerősítése

 

Tapasztalatunk van a Családokhoz való folyamatos kapcsolódásban, tudjuk, hogyan érjük el őket.

A Védőháló projekt alatt nyújtott programcsomagjaink:

Bölcső – Az Életkezdés Közösségi Tere: klubok, egyéni és csoportos tanácsadások, kompetencia-növelő csoportfoglalkozások, ünnepkörökhöz kapcsolódó családi programok.

Tartópillér – A Fiatalok Közösségi Tere: férfi-női kommunikációs, és konfliktuskezelési csoportfoglalkozások, áldozattá válást megelőző tréningfoglalkozások, táborok, Önkéntes képzés.

Bölcsek Köre – Az Idősek Közösségi Tere: önkéntes klub, klubvezetés, generációk találkozása során tapasztalat-csere.

A Családi Kör projekt időtartama alatt nyújtott szolgálatunk

Testi egészséget megőrző programok:
– Maminbaba – latin fitness foglalkozás gyermekekkel
– Nyaktorna idősödőknek
– Kismamajóga 
– Egészség klub (Sóbarlang látogatás)

Lelki egészséget megőrző, baba-mama illetve családi kötődést segítő foglalkozások, rendezvények:
– Mese Klub
– Baba-mama mondókázás Klub
– Kötődő nevelés Klub pszichológussal
– Kreatív Klub
– Főzőcske Klub
– Babahordozó Klub
– Ünnepkörökhöz kapcsolódó családi programok (családi farsang, húsvéti családi készülődés, tavaszköszöntő játszóház Kerekítővel, nyárzáró kreatív foglalkozás, őszi családi program, Mikulás ünnepség, Adventi családi készülődés, családi Karácsonyi koncert Kerekítővel)
– Családi Szabadegyetem

Szellemi / tudati egészséget megőrző programok:
– Egészségmegőrző klub (relaxációs, önbizalomnövelő gyengéd módszerek)
– Baba-Mama Klub: az édesanyák kötetlen együttes időtöltése

Kompetenciafejlesztő képzések / tanácsadások / workshopok:
– Német kezdő, és –haladó klubfoglalkozás
– Csecsemő- és gyermektáplálás tanácsadás
– Álláskeresési egyéni tanácsadás
– Mediáció
– Életvezetési tanácsadás
– Csecsemő- és gyermek újraélesztés, elsősegély-nyújtó tanfolyam
– Életstratégia-váltás csoportos foglalkozás

Külső rendezvények:
– Nyári kirándulás Bakonyszentlászlóra busszal Bárczi Gyermekotthon lakóival és nevelőikkel
– “Legyen teljes a Karácsony” ünnepség a Pajtában a Bárczi Gyermekotthon lakóival

Önkéntesek menedzselése:
– Önkéntes klub és jobbagyféltekés rajztanfolyam
– Önkéntes képzés
– Varázsmese író csoportfoglalkozás

Fiatalok kompetencia-növelése:
– Coffee To Go rendezvény férfi-női kommunikáció, konfliktus-kezelés témákban
– Férfi-női kommunikáció csoportos foglalkozások
– 5 napos nyári napközis meseterápiás tábor kiskamaszoknak a Családi Kör Centrumban
– 60 osztályfőnöki órát és 15 tréningfoglalkozás kapcsolati erőszak-, emberkereskedelem- és prostitúció témákban.

Magyar Máltai Szeretetszolgálat

EFOP-1.2.1-15-2016-00517. projekt időtartama alatt: 9023 Győr, Szigethy Attila u. 109.

Fenntartás időtartama alatt: 9024 Győr, Szent Imre u. 70.

e-mail: csaladi.kor@maltai.hu
https://csaladikor.maltai.hu/

Nyitva tartás

Hétfő-Péntek: 08:00 – 16:00

Máltai pajzs

 Várjuk szeretettel!

Szakmai vezető

Mayer Ildikó
Tel: +36 20 595-0508

 

Széchenyi 2020 befektetés a jövőbe pályázat